Konstruktion av ECU - Ett industriprojekt på Y-linjen

Industriprojekt -Y är en 10 poängskurs som ges för Y-linjen årskurs fyra. Kursen syftar till att ge förståelse för hur det är att arbeta i projektform och stärka det praktiska inslaget i utbildningen. Föreläsningar angående projektledning , tidsplanering och projektuppföljning  hålls av bland annat projektledare från industrin. Tonvikten i kursen är lagd på att utforma och följa en tidplan, projektresultat och arbetsrapportering prioriteras framför rapportskrivning.

Detta projekt utfördes på Scandicraft Systems AB i Mjärdevi Science Park av en  projektgrupp bestående av: Johan Nilsson, Jonas Sporrong, Anneli Tonnvik och Peter Uhlin. Scandicaft utvecklar och marknadsför en unik autonom minihelikopter för bl.a industriella mätuppdrag.

Helikoptern styrs antingen autonomt av en dator, Flight Control System (FCS) eller manuellt via radiostyrning, Manuell Control Reciver (MCR). Helikopterns styrytor, d.v.s. roder, throttel e.t.c kontrolleras av elektriska servon,  sammanlagt minst 5 st. Servona har inbyggd motorreglering, kraftelektronik och kommunicerar med FCS och MCR via pulsbreddsmodulerad (pwm) signalöverföring. Dessa servon är egentligen tänkta för hobbyflygning och uppfyller inte de krav Scandicraft ställer, bl.a. har de följande brister:

Projektgruppens uppgift var att konstruera en ny elektronikenhet Electric Control Unit (ECU) till den befintliga mekaniken. Kraven på ECU:n var följande:

Den färdiga prototypen av ECU:n utgjordes huvudsakligen av en enchipsdator av fabrikat Siemens C505CA (inbyggd CAN-controller) och motorstyrnings krestsar. Efter en förstudie valdes CAN-bussen (Control Area Network) för kommunikation FCS-ECU. Några termer som beskriver arbetet med konstruktion och implementering av ECU:n:
Hårdvarunära C programmering , Realtids krav, Regulator design,  Modellbygge och simulering av reglerloopen i System Build,  Motorstyrning, CAN-buss, utformning av buss-protokoll, projektledning, tidsplan och designdokument.

Jan-Erik Strömberg projektledare på Scandicraft ger följande omdömme om projektgruppen.

-De har varit ambitiösa och självgående. I ett litet utvecklingsföretag som Scandicraft har man små resurser, inte minst personellt och har bara tid att driva de absolut viktigaste projekten. Projektgruppen har gjort en viktig insats, inte minst har deras förstudie och utvärdering bidragit till att vi investerat i en utvecklingsmiljö för C505 processorn och att vi anammat CAN konceptet. Detta är ytterligare ett exempel på ett fint sammarbete mellan Linköpings tekniska högskola och företagen i Mjäredevi Sceience Park.