Installation av SVC i motortestcell
Ett projekt av Niklas Borg

Industriprojekt Y finns med som en valfri kurs för studenter på Y-linjen, Teknisk fysik och elektroteknik, och kommer att ingå i min civilingenjörsexamen. Rubriken fick bli "Installation av SVC i motortestcell", vilket är precis vad det handlat om. I cirka tio veckor under våren 2001 har jag arbetat med att installera en ny motor i ett forskningslabboratorium hos Fordonssystem vid Institutionen för systemteknik (ISY), Linköpings universitet. Motorn kallas SVC och är en forskningsmotor med variabel kompression från Saab. Projektet har innefattat allt från planering av motortestcellen till att göra några inledande mätningar.

Under projektet har jag haft flitiga kontakter med Saab för att få fram ritningar, elscheman, programvara etc. Just dessa kontakter och erfarenhet av att ta in offerter och olika inköp är det jag ser som de största behållningarna för mig. Även den "skarpa" programmeringen av broms och motor, där en bugg kan bli dyr, har varit mycket lärorik.

Projektledare har varit Per Andersson, doktorand på Fordonssystem. Med praktiska detaljer, som svetsning och rördragning, har jag också haft stor hjälp av John Andersson, ingenjör på ISY. Även Per Mattsson, mekaniker på Saab, har varit till stor hjälp under installationen. Examinator har varit Professor Lars Nielsen.